Maatschappelijk

PANN is meer dan alleen een Utrechts feest. PANN wil een bijdrage leveren aan de emancipatie en (zelf-) acceptatie van met name jonge LHBTI's. Met de opbrengsten van onze feesten ondersteunen we diverse projecten in heel Nederland. Ook organiseren we regelmatig activiteiten op eigen initiatief.

PANN Fonds:

Een belangrijk onderdeel van de maatschappelijke kant van PANN is het PANN Fonds. Hieruit worden subsidies verstrekt aan initiatieven op het gebied van homo-emancipatie binnen Nederland. Het fonds wordt gevuld met inkomsten die we vanuit de LHBTI+ feesten ontvangen. Iedere bezoeker draagt bij aankoop van een kaartje dus indirect zijn steentje bij. Of een subsidie wordt toegekend wordt beslist door een aparte commissie binnen de stichting. Dit bestaat veelal uit oud-bestuursleden van PANN. Zij beoordelen of de aanvraag voldoet aan de gestelde criteria en welk bedrag uit het PANN Fonds voor het initiatief beschikbaar wordt gesteld. Heb jij een idee dat bijdraagt aan de homo-emancipatie en zoek je nog subsidie? Download dan de subsidievoorwaarden en kijk of je plan in aanmerking komt voor een bijdrage uit het PANN Fonds.

Komende maatschappelijke activiteiten:

Op dit moment zijn er nog geen maatschappelijke activiteiten gepland.

Eigen projecten:

PANN organiseert ook eigen projecten om een bijdrage te leveren aan de homo-emancipatie. Dit varieert van kleine, vaak ludieke acties, op onze eigen feesten tot grote publieksevenementen.

Zo hebben we diverse debatten en laagdrempelige workshops voor homo- en heteroseksuelen georganiseerd, hielden we twee goed bezochte roze recordpogingen (roze koekhappen en roze ballonnen blazen) op de Neude in Utrecht en waren we de drijvende kracht achter de organisatie van de landelijke Roze Zaterdag in Utrecht in 2013. Ook probeert PANN jaarlijks mee te varen met de botenoptocht tijdens de Amsterdam Gay Pride en hebben we tijdens de eerste editie van Utrecht Canal Pride in 2017 mee mogen varen.

Een overzicht van op dit moment geplande maatschappelijke activiteiten vind je hieronder.

Overzicht subsidies Q1 & Q2 2017

Stichting PANN heeft in de eerste twee kwartelen van het jaar 2017 diverse subsidies vrijgemaakt voor verschillende initiatieven. Opsommend is aangegeven aan welke projecten subsidies zijn uitgekeerd.

De film ‘Draai’
De film ‘Draai’ gaat over een homoseksuele jongen, Bram, die thuis net uit de kast is, maar naar zijn omgeving nog niet. De film gaat uitgezonden worden op NPO3 en zorgt potentieel voor een groot bereik onder jongeren.

De documentaire ‘Gedeeld door Drie’
‘Gedeeld door Drie’ gaat over homoseksueel donorschap en de zoektocht naar een draagmoeder. De documentaire snijdt een actueel onderwerp aan en het is belangrijk dat hier aandacht voor blijft.

De ‘Roze studenten sport Zaterdag’
Een sportdag  georganiseerd op 8 en 9 april jl. in Utrecht voor en door studentensportverenigingen. De boodschap die centraal staat tijdens deze dag is dat homoseksualiteit onder studenten/sporters wordt geaccepteerd en dat dit onderwerp bespreekbaar is.

De zwemwedstrijd ‘Shorties’
De gay zwemvereniging NAT Utrecht organiseert een open toernooi (dus voor hetero- en homozwemmers) in het kader van hun 20-jarig bestaan. Een bijdrage van Stichting PANN heeft de wedstrijd mogelijk gemaakt.

‘Speeddate’ van de werkgroep Prettig Anders
Werkgroep Prettig Anders van COC Midden Nederland (voor verstandelijk beperkte LHBT’s) organiseert een bijeenkomst tijdens de Utrecht Canal Pride. Na deze speeddate gaat de groep gezamenlijk naar de botenparade kijken en hun nieuwe datingvaardigheden in de praktijk brengen.

De Utrecht Canal Pride
Het is op 17 juni de eerste keer dat er in Utrecht een botenparade wordt georganiseerd. Er varen rond de 30 boten mee. Deze subsidie is toegekend, omdat dit mogelijk voor een grote positieve LGBTQ-zichtbaarheid kan zorgen. Tevens vanwege een evenement als deze de eerste keer gelijk goed uit de verf moet komen.

Tentoonstelling ‘Vreemd Volk’
Het Nederlands Volksbuurtmuseum organiseert een tentoonstelling over Roze Utrecht door de jaren heen. Doordat het een algemeen museum is komen alle bezoekers in aanraking met het LHBT-onderwerp.

TransPride 2017
Transseksuelen hebben nog steeds een achterstand in acceptatie en integratie in de samenleving. Dit evenement tijdens de Amsterdam Gay Pride behelst onder andere een forumdiscussie, sprekers, acts, optredens en Walk.

Dordrecht Pride 2017
Nadat enkele jaren geleden de gemeente de subsidie had stopgezet en de Pride dus niet door is gegaan, is er nu nieuw leven ingeblazen. Er is in Dordrecht en directe omgeving niets specifieks voor de LGBT-community, dus zowel voor hen zelf als voor de zichtbaarheid van de groep is zo’n evenement belangrijk.

Pink Marrakech Boot
De ‘Marokkaanse boot’ heeft vorig jaar veel nodige zichtbaarheid en aandacht opgeleverd, daarom ontvangt de boot ook dit jaar subsidie. Belangrijk is dat de boot zich richt op de Nederlandse situatie. Binnen de Marokkaanse gemeenschap ligt homoseksualiteit (als gespreksonderwerp) nog zeer lastig.

Midzomergracht Festival
Het jaarlijkse Utrechtse LHBT-festival. Tijdens de hele week worden in totaal 75 activiteiten/bijeenkomsten georganiseerd. Er wordt ondersteuning gevraagd, zodat zoveel mogelijk activiteiten plaats kunnen vinden. 

Updates: