fbpx

Over PANN

 

 

 

 

PANN is een Utrechtse LHTBQIA+vrijwilligersorganisatie, opgericht in 1969, met als doel een bijdrage te leveren aan de integratie en emancipatie van LHTBQIA+’s in heel Nederland en met Utrecht als home base. Daar werken we op verschillende manieren aan.

PANN: Voel je vrij!
PANN gelooft in een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn en biedt jongeren, en in het bijzonder LHBTQIA+’ers, een veilige plek om uit te zoeken wie zij (willen) zijn.

Onder het motto ‘Voel je vrij!’ laten wij zien dat we samen, met positiviteit en daadkracht een inclusieve samenleving kunnen maken. Om dit te realiseren omringen we ons met gedreven vrijwilligers en organisaties met een positief uitgangspunt die de kernwaarden van PANN onderschrijven. Samen zorgen we ervoor dat gelijkheid en vrijheid de norm worden. Met de energie van PANN, de feesten en partners willen we ervoor zorgen dat de wereld morgen beter is dan vandaag.

Missie:
Door het organiseren van feesten voor iedereen vanaf 18 jaar, het initiëren en subsidiëren van maatschappelijke activiteiten gericht op LHBTQIA+-emancipatie, creëren we een veilige plek -gericht op de LHBTQIA+-community- om in vrijheid uit te zoeken wie jij (wilt) zijn.

Visie:
Een wereld waarin iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn en zichzelf kan uiten. Een gelijke positie en gelijke rechten in de samenleving voor iedereen.

PANN: gelijkheid, trots en (zelf-)acceptatie

  • PANN organiseert jaarlijks circa 30 feesten waarbij iedereen (van 18 jaar en ouder) die de visie van PANN draagt welkom is dit te vieren. Op onze feesten zijn moderne muziek en een verrassend thema de hoofdingrediënten en gelijkheid de standaard.
  • PANN subsidieert onder de noemer ‘Hartje PANN’ jaarlijks gemiddeld 12 externe projecten die zich op positieve wijze inzetten om acceptatie en integratie van LHBTQIA+’ers te stimuleren.
  • We initiëren maatschappelijke acties en projecten die er op een positieve manier aan bijdragen dat hokjes in de maatschappij verdwijnen en streven naar een wereld waarin gelijkheid de standaard is.
  • Wij begeleiden en helpen onze vrijwilligers om het beste uit zichzelf te halen. Dit doen we door hen cursussen, workshops en trainingen aan te bieden om zich persoonlijk te ontwikkelen. Hiermee zorgen we voor een cultuur en sfeer waarbij je jezelf kan zijn, waar hard en serieus gewerkt wordt, maar waar vooral ook ruimte is gezelligheid en plezier.
  • PANN laat zich horen bij maatschappelijk ontwikkelingen op gebied van gelijkheid en acceptatie van LHBTQIA+’ers. Een positief geluid staat hierbij voorop.

Stichting PANN draait volledig op vrijwilligers: ongeveer 80 mensen dragen, op hun eigen manier, bij aan de doelstellingen van PANN.

Het bestuur van Stichting PANN bestaat uit vier leden: Josine Kamperman (voorzitter), Guillaume Holvoet (secretaris) Christiaan Stolk (penningmeester) en Maartje Bakker (Algemeen). Zij zorgen er onder meer voor dat PANN een financieel gezonde stichting is (en blijft). Daarnaast houden zij zich bezig met de langetermijnvisie van de stichting en de strategie en positionering van de PANN-feesten.

 

Geschiedenis

PANN is in 1969 opgericht door zes studenten uit Utrecht die het zat waren dat er geen ruimte in hun stad was voor homojongeren. Destijds stelde artikel 248-bis uit het Wetboek van Strafrecht homoseksuele relaties tussen meerder- en minderjarigen strafbaar. Om die reden liet de Nederlandse Vereniging voor Integratie van Homoseksualiteit COC, geen bezoekers jonger dan 21 jaar toe. De studenten besloten hier verandering in te brengen. Ondanks het wetsartikel zag de officier van Justitie geen bezwaar om de eerste dinsdagavondsociëteit voor homojongeren persoonlijk te openen. Daarmee werd het eerste PANN-evenement op 15 april 1969 een feit.

Kort na de introductie van de dinsdagavondsociëteit richtte PANN een geïntegreerde sociëteit op met het doel homo-emancipatie te bevorderen door integratie. In de jaren zeventig maakte de sociëteit plaats voor een dinsdagavondcafé met een maatschappijkritisch karakter en een laagdrempelig PANN-Feest met als doel een breed scala aan groepen in de samenleving te integreren.

 

PANN op de bres voor homorechten
PANN was tegelijk een zichtbare strijder voor homo-emancipatie en later voor relatievorming in het algemeen. Ze schroomde er niet voor de barricades op te gaan op het Haagse Binnenhof, demonstratieve groepshuwelijken te sluiten op het bordes van het Utrechtse stadhuis en een front te vormen tegen de conservatieve kardinaal Simonis.

In de jaren tachtig en negentig werd het tijd voor verandering. PANN stopte met het voeren van radicale acties en besteedde dit uit door als subsidieverstrekkende stichting op te treden. PANN werd een beschaafde en relevante gesprekspartner voor publiek, politiek en belangenorganisaties. Het doek viel voor het dinsdagavondcafé als direct gevolg van de versobering van de studiebeurs.

 

PANN groeit
Begin 2000 nam de populariteit van de PANN-feesten enorm toe. PANN zette haar eerste stappen in het organiseren van festivals, naast de maandelijkse feesten. De bezoekersaantallen veranderden van honderdtallen naar duizendtallen en PANN presenteerde zich steeds meer als een professionele en slagvaardige organisatie. Daarnaast pakte de stichting haar maatschappelijke activiteiten weer op. Naast het verstrekken van subsidies aan tal van projecten op het gebied van emancipatie en integratie, startte PANN eigen sociaal-maatschappelijke projecten.

In 2007 was het tijd voor de volgende stap: PANN startte met het organiseren van feesten in andere Nederlandse steden. Tijdens het 40-jarig jubileum in 2009 betekende dat twaalf extra PANN-feesten door het hele land. Daarnaast werd het jubileum gevierd met het eerste GigaPANN-feest op het Utrechtse stadhuisplein en diverse andere activiteiten.

 

Roze Zaterdag
Ook in de daaropvolgende jaren ontwikkelde PANN zich verder. Er werden in het bijzonder slagen gemaakt in de professionaliteit en continuïteit van de stichting. Met een historisch hoog aantal actieve vrijwilligers en de goedlopende feesten ging PANN een nieuwe uitdaging aan: het organiseren van de landelijke Roze Zaterdag in 2013.

De organisatie wilde van de Roze Zaterdag een modern evenement maken, wat aantrekkelijk was voor jongeren en vooral positieve zichtbaarheid met zich mee moest brengen. PANN diende een bidbook in en won. Voor de organisatie werd stichting RZ2013 opgericht, met als basis vele PANN-vrijwilligers. Op 29 juni 2013 was het eindelijk zo ver, de Roze Zaterdag voor de derde keer in Utrecht. Met ruim 55.000 bezoekers was het de drukst bezochte RZ-editie tot dan toe. En PANN? Die was prominent aanwezig met de PANN Mainstage op het Domplein in hartje Utrecht.

 

PANN sinds 2015
In 2015 sloot Tivoli Oudegracht, jarenlang de thuisbasis voor de zaterdagavond-feesten van PANN, haar deuren. Met TivoliVredenburg als nieuwe uitvalsbasis, vestigde PANN zich in de Ronda-zaal van het gloednieuwe Utrechtse poppaleis. In september van dat jaar startte PANN met een strak uitverkochte editie het nieuwe hoofdstuk, waar vandaag de dag nog steeds maandelijks zo’n 1000 bezoekers op af komen.

 

Maandelijks in Utrecht

 

De bekende PANN-feesten in Utrecht, wie kent ze niet. Elke derde zaterdag van de maand organiseren we in onze thuisbasis TivoliVredenburg, straight-friendly LHBTQIA+feesten voor jongeren vanaf 18 jaar. Echt iedereen is welkom: jong, oud, homo, bi, hetero, lesbisch of transgender. Inmiddels is PANN niet meer weg te denken uit de Utrechtse LHBTQIA+scene. Maandelijks trekken we iedere maand veel bezoekers uit het hele land naar de Domstad. Onze eigen DJ’s maken er een geweldig LHBTQIA+ feest van en zorgen dat jij los kan gaan op de lekkerste pophits, hete danceplaatjes en fijne 90’s en 00’s classics!

PANN Glitch!

PANN is meerdere keren in een andere stad in Nederland te vinden. Elk jaar proberen we zo veel mogelijk diversiteit in de locaties te zoeken om PANN ook naar een stad bij jou in de buurt te brengen. Denk hierbij aan Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag en Groningen. Uiteraard kun je een typisch PANN-feest verwachten: gezellige sfeer, lekkere hitjes om op los te gaan en natuurlijk gaan we door tot diep in de nacht! Check hier onze jaaragenda om te kijken of we dit jaar bij jou in de buurt komen.

PANN 25+

Onze reguliere PANN-feesten trekken veelal jonge bezoekers. Hoewel je als vijfentwintig plusser natuurlijk op elk PANN-feest goed op je plek bent, vinden we het belangrijk om met PANN 25+ een volwassen feest neer te zetten en ons specifiek te richten op een iets oudere doelgroep. Vier keer per jaar is PANN 25+ te vinden in De Helling, in hartje Utrecht. Bijkletsen met je vrienden of liever een dansje doen op lekkere pop, dance, 80’s, 90’s en 00’s: voel je vrij!

PANNDORA

PANNDORA is al jarenlang een bekend concept waarbij de Utrechtse binnenstad wordt omgetoverd tot het grootste PANN-evenement van het jaar. In het teken van het 50-jarig jubileum van de stichting in 2019, werd PANNDORA getransformeerd van een Indoor LHBTQIA+feest naar een volwaardig Festival in het Julianapark in Utrecht! Tijdens PANNDORA zullen onze DJ’s van 14:00 tot 23:00 de sfeer bepalen en kun je denken aan optredens van artiesten zoals Famke Louise, Dio, Tabitha en Joe Stone. Kortom: elk jaar de beste manier om het seizoen af te sluiten.

Contact

Vragen of opmerkingen over PANN? Stel je vraag eenvoudig via Facebook of stuur ons een mail.

Kies het mailadres wat het meest op jouw situatie van toepasing is:

Vragen over kaartverkoop:
kaartverkoop@pann.nl

Vragen over financiele zaken van PANN:
financien@pann.nl

Vragen over promotie op en van PANN:
media@pann.nl

Vragen over vrijwilliger zijn bij PANN:
vrijwilligers@pann.nl

Vragen over (de inhoud van) deze website:
website@pann.nl

Persgerelateerde vragen over PANN:
media@pann.nl

Vragen over het PANN Fonds:
hartje@pann.nl

Alle andere en algemene vragen:
info@pann.nl

Postadres

Reactorweg 17
Postbus 8585
3542 AD Utrecht

Zakelijke gegevens

Stichting PANN is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 41180980.

IBAN: NL38RABO0364243198.